תעסוקה
עבודה מהווה חלק חשוב בחיי אנשים בוגרים, בין אם מדובר בעבודה מלאה או חלקית, בשכר או בהתנדבות, מהבית או מחוצה לו. עבודה יכולה למלא פונקציות רבות- פרנסה, תוספת הכנסה, מסגרת חברתית, מסגרת למימוש עצמי של כישורים ויכולות, מסגרת ללמידה חדשה, חיזוק הביטחון והדימוי העצמי ועוד.
כפי שצוין קודם, ניתן להסתייע בשירותי שיקום מקצועי של המוסד לביטוח לאומי בכדי ללמוד מקצוע ולקבל עזרה בהשמה.
בנוסף על כך, ניתן להסתייע בפרויקט "תעסוקה בדרך אחרת": הפרויקט מיועד לבוגרים עצמאיים מגיל 21, הסובלים מנכות כלשהי, שלהם פוטנציאל ורצון להשתלב בעולם העבודה. הפרויקט מקשר בין מעסיקים לעובדים ומסייע בקליטה טובה בעבודה. פרטים נוספים ניתן לקבל באתר האינטרנט של אקי"ם: www.akim.org.il , המוקד הפניות של אקי"ם: 1-800-399-333 או במשרי אקי"ם: פינחס רוזן 69 תל אביב, טלפון03-7662222, פקס:03-6470055.
כמובן שניתן למצוא עבודה גם במסגרת השוק החופשי, בהתאם לכישורים וליכולות. מודעות "דרושים" מתפרסמים בעיתונים ובאתרי האינטרנט.
"רשת הקשרים" שלכם, המורכבת ממשפחה, חברים ומכרים יכולה לסייע לכם באיתור מקומות עבודה פוטנציאלים על סמך הכרות אישית ובחשיבה יצירתית על דרכי חיפוש העבודה המתאימה לכם אישית.
חשוב לדעת
- גם נכה המקבל קצבת נכות להשתכר סכום נוסף באמצעות עבודה, עד לגובה מסוים. פרטים על כך תוכלו לקבל באתר האינטרנט של הביטוח הלאומי או דרך עובדי השיקום בסניף הקרוב למקום מגוריכם.
- נכה בעל תואר ראשון רשאי להרוויח משכורת גבוהה יותר ללא אבדן קצבת הנכות. תואר שני מקנה זכות למשכורת גבוהה עוד יותר ללא פגיעה בקצבה. כלומר: גם כלכלית, כדאי להיות בעלי תארים אקדמיים.
- עבודה בהתנדבות (כלומר: ללא שכר), מאפשרת לנו למלא את זמננו בפעילות מעניינת, מספקת ומתגמלת, תוך סיוע לזולת ותרומה לחברה. תוכלו לפנות ישירות לגופים ממסדיים או חברתיים באזור מגוריכם ולבקש להתנדב ו\או לפנות לאחראי על נושא ההתנדבות ברשות המקומית, שיוכל להציע לכם מגוון אפשרויות.
מעניין לציין שבשנים האחרונות קיימת פעילות חברתית ענפה של אנשים הסובלים מנכויות שונות, למען קידום תנאי הנכים בישראל. דרך פעילות זו רוכשים המתנדבים מיומנויות וכישורים רבים, בטחון עצמי ובעיקר עוצמה,קידום צרכים, מימוש זכויות ותרומה משמעותית לחברה הישראלית כולה.
כדאי לזכור שבחברה המוצפת באלימות מסוגים שונים, אנו כנכים המתמודדים באומץ עם קשיינו, מהווים משקל נגד ונותנים דוגמה אישית להתמודדות ללא אלימות.
אחריות בעבודה: בין אם עובדים בהתנדבות או בשכר – מדובר בהתחייבות שיש לשקול מראש את משמעותה. עלינו לברר איזה היקף עבודה מתאים לנו, איזה סוג עבודה נוכל ונרצה לבצע, אילו סיורי נסיעה ונגישות נדרשים לנו והאם הם קיימים במקום העבודה.
חשוב להכין את מקום העבודה – מן ההנהלה ועד לעמיתים העובדים עמנו: להסביר מהי מהות המחלה שאנו סובלים ממנה, כיצד לסייע לנו בשעת הצורך וכדומה.
אל תשכחו שרוב האנשים שתפגשו בעולם העבודה לא שמעו מימיהם על קיומה של מחלת הFD.
אם תתנו מידע בצורה עניינית וטבעית- סביר להניח שתקבלו יחס עניני וטבעי. אם אנשים יגלו חששות ורתיעה – אל תתייאשו. במהלך הזמן, ככל שיכירו אתכם ואת יכולותיכם, כך היחס אליכם ישתפר.
כמה טיפים נוספים:
- זכותכם המלאה לעבוד במקום נגיש, בהתאם לצרכים הייחודים שלכם. עמותות העוסקות בנגישות במקומות עבודה ומקומות ציבוריים יוכלו לייעץ לכם כיצד "להנגיש" את סביבת העבודה שלכם. ( ראו פרטים בשער הרביעי).
- המוסד לביטוח לאומי מעניק (לאנשים שנקבעו להם 50 אחוזי נכות לפחות) סיוע ברכישת מכשור עזר הנדרש לשם ביצוע העבודה. הסיוע היינו חלקי וניתן בהתאם לקריטריונים שנקבעו על ידי המוסד לביטוח לאומי. לשם קבלת ייעוץ יש לפנות לפקיד השיקום בסניף הסמוך למקום מגוריכם.
- ראיון עבודה הוא חלק מכניסה לעולם העבודה. חשוב להפגין כוח ואמונה ביכולתכם לבצע את העבודה ולהכין את עצמיכם מראש לשאלות על יכולתכם ומצבכם. בואו בראש מורם !