גנטיקה


גנטיקה


מרכז המידע והבקרה על כל המתרחש בתוך כל אחד מתאי הגוף הן שתי חומצות הגרעין הנקראות DNA  ו-RNA  . ה-DNA מכיל את החומר הגנטי של התא, אשר בא לידי ביטוי, בסופו של תהליך על ידי יצירת חלבון.
דיסאוטונומיה משפחתית (FD) מועברת בתורשה אוטוזומלית (שאינה על כרומוזום המין) רצסיבית (רצסיבי הפוך מדומיננטי – שולט: "נסוג").
לכן, גם הזכר וגם הנקבה יכולים לחלות במחלה במידה שווה. "נשא" הוא אם הנושא בגופו גן אחד של FD וגן אח רגיל, אשר משתלט על גן ה –FD הפגום- ה"נסוג".
כאשר שני ההורים הם נשאים, וכל אחד מהם תורם לעובר גן אחד פגום (לעובר יהיו שני גנים פגומים – שני גנים של FD ), ייוולד ילד החולה במחלה. שני הוריו של ילד חולה FD נושאים, כל אחד לחוד, גן אחד של המחלה אשר עבר אליהם בתורשה מהוריהם. גם ההורים ירשו את הגן מהוריהם אשר גם הם ירשו אותו מהוריהם וכן הלאה. 
המחלה פוגעת ביהודים ממוצא אשכנזי
שכיחות הנשאים בין האשכנזים היא 3% (כמו במחלת טיי זקס למשל ). בקרב זוגות אשכנזים לא מעורבים, (כל אחד מהורי בני הזוג הוא אשכנזי) שכיחות הנשאים של הגן ל –FD הא 1:32. מבין יוצאי פולין השכיחוות גבוהה עוד יותר – 1:18. 
לכן, כאשר שני ההורים הם נשאים של FD, יש בכל הריון סיכוי של:
  • אחד מתוך ארבעה (25%) שהילד יוולד עם FD. 
  • שנים מתוך ארבעה (50%) שהילד יהיה נשא של גן ה FD, אך לא יהיה חולה במחלה.
  • אחד מתוך ארבעה (25%) שהילד לא ישא אף גן של FD  ולכן יהיה בריא ולא נשא של המחלה.
סיכויים אלה מתייחסים לכל הריון והריון מחדש, ללא קשר אם הזוג הוא כבר הורה לילדים חולי FD או לא. המפגש בן הביצית והזירעון הגורמים להפריה, הם מקריים לגמרי. אין כל דרך לצפות מראש או לשלוט בגנים שיועברו לילדיכם. לכן, יש משפחות אשר הן יותר מילד אחד חולה (לעיתים 2-5 ילדים חולים במשפחה אחת ).
בינואר 2001, אותר הגן גורם למחלה על ידי שתי קבוצות חוקרם מארה"ב בסיוע קבוצת חוקרים מישראל. הגן הגורם למחלה נקרא IKBKAP והוא מצוי על הזרוע הארוכה של כרומוזום מספר 9 במקטע 31. הגן הפגום גורם ליצירת חלבון פגום. יש שוני ברמת ביטוי הגן הפגום ברקמות השונות. לכן רוב ביטוי המחלה הוא במערכת העצבים ונספחיה (בתאי דם, למשל, רמת החלבון התקין קרובה לרמה התקינה באנשים בריאים ).




עד כה זוהו 2 מוטציות באוכלוסיה היהודית:
  1. המוטציה הנפוצה ביותר מצויה ב- 99.5% מהנשאים ובחולים ב- FD, נגרמה כתוצאה מדילוג על אקסון 20.
  2. המוטציה הנדירה יותר מצויה ב 0.5% מהחולים ב- FD, ונגרמת כתוצאה משינוי באקסון 19.